Politik & samhälle
DATA ACT – En naturlig del av framtiden
Under de senaste åren har EU:s nya lagstiftning, Data Act, debatterats flitigt där effekten inom eftermarknaden för verkstäder och andra oberoende aktörer spås som negativ. Branschföreträdare har uttryckt oro för att lagen skulle hota den oberoende eftermarknadens tillgång till fordonsdata och därav skapa konkurrensbegränsningar men man har inte kunnat peka på några konkreta exempel. Det enda som lyfts från kritiker är att fordonstillverkarna kommer låsa all data från bilarna säger Ulf Stefansson på Fordonsjuristen som gjort en djupare analys. Han uppfattar i stället syftet med Data Act att främja konkurrens och innovation, snarare än ett hot mot den fria konkurrensen.
Vad innebär egentligen Data Act?
Data Act är en del av EU:s bredare strategi för att bygga en digital ekonomi och säkerställa rättvis tillgång till data för alla aktörer, inte endast inom fordonssektorn. Lagen fokuserar på att skapa tydliga regler kring hur data kan och får delas samt ägande och tillgång, med syftet att underlätta för innovation. Detta ger i sin tur företag, stora som små, möjligheten att dra nytta av den snabbt växande ekonomin för digitala tjänster.
Dagens bilar genererar en stor mängd data som innefattar bland annat prestanda, service- och reparationsbehov samt användningsmönster. Tidigare har tillgången till denna data huvudsakligen legat hos fordonstillverkarna, vilket har lett till en debatt om rättvisa villkor på eftermarknaden.
Oberoende verkstäder och reservdelsleverantörer har länge hävdat att deras tillgång till bilens data är avgörande för att kunna konkurrera på lika villkor med fordonstillverkarna. Så må det säkert vara men Data Act adresserar just denna problematik genom att säkerställa att data inte förblir inlåst hos ett fåtal stora aktörer, såsom fordonstillverkare. I stället möjliggör lagen att bilägare och förare själva kan kontrollera vem som får tillgång till deras fordonsdata. ”Som jurist har jag alltid hävdat att det är bilägaren som äger tillgången till den data som hen producerar” säger Ulf. Detta innebär i praktiken att bilägaren har rätt att dela sin data med exempelvis oberoende verkstäder eller andra aktörer på eftermarknaden om de så vill. Det är precis detta som skapar en bättre konkurrenssituation.
Avdramatisering av hotbilden
Trots den oro som har lyfts kring konkurrensbegränsningar, är det viktigt att förstå att Data Act i sig inte skapar några sådana risker, säger Ulf. Tvärtom öppnar lagen upp för en mer transparent marknad där fler aktörer kan verka fritt. Jämför med hur App Store eller Google Store fungerar inom mobilindustrin. Det är alltså inte längre upp till fordonstillverkarna själva att avgöra vem som får tillgång till fordonets producerade data, vilket är en förbättring mot de tidigare monopolliknande strukturerna.
Några av de argument som lyfts fram mot själva lagen är att den skulle kunna leda till missbruk av data från fordonstillverkarna. De kunde egentligen inte ha mer fel då syftet med Data Act är att det skapas ramar för hur data får användas, med starkt fokus på dataskydd och konsumentens rättigheter.
Detta är en naturlig utveckling då det stärker konsumenternas ställning på marknaden. Visst kan det finnas vissa data som låses i bilarna på grund av säkerhetsskäl men detta kommer inte begränsa oberoende aktörers möjlighet att serva och reparera de här fordonen. Inte heller kommer denna del förhindra innovation som leder utvecklingen framåt.
Fördelar för innovatörer och konsumenter
Genom att öppna upp data för fler aktörer stimuleras innovation. Oberoende aktörer ges möjlighet att utveckla bättre och mer specialiserade digitala tjänster som är anpassade efter de preferenser som fordonsägarens efterfrågade behov. Detta leder så klart till en bättre upplevelse av fordonet där en högre kvalitet och lägre priser skapas genom ökad konkurrens. Hög konkurrens och ett stort utbud av tjänster gynnar alltid konsumenten.
Data Act – en naturlig del av framtiden
Oron för att Data Act skulle innebära ett hot mot den fria marknaden och skapa konkurrensbegränsningar är alltså överdriven. För fordonsbranschen innebär detta i stället en möjlighet till ökad innovation, bättre digitala tjänster och större valmöjligheter för fordonsägaren.
Att skydda konsumenternas rätt till sin egen producerade data, samtidigt som den fria konkurrensen främjas genom rättvisa spelregler på marknaden representerar Data Act ett positivt steg mot en digital framtid. Jag har svårt att se att någon kan påverka EU i fel riktning här, säger Ulf. I slutändan har alltid fri konkurrens och innovation gynnats i stället för att politikerna begränsat marknaden. Så kommer det säkerligen att bli med Data Act också. Att EU inte skulle främja detta och i stället låta fordonstillverkarna begränsa hela marknaden genom att låsa data ser jag som helt otänkbart, avslutar Ulf.