tumblr hit tracking tool
Aktuella inlägg
20 April | Löpen Om oss Kontakt
Konkurrensverket granskar Karolinska-affären
Mats Holmström 526 Journalist, Svenska Branschforum
Laser allt vanligare inom medicinsk utbildning
Christian Franzetti 96 CEO, Arch of Scandinavia AB
MS-medicin får grönt ljus för användning under graviditet och amning
Magnus Strandberg 31 Field Product Manager Neurology, Merck AB

Trender

Ny svensk miljöinnovation

Av Johan Larsson 2019-10-15
Härdat och lackat ekgolv klarar miljökraven. Kan producera tio gånger mer golvyta per avverkad ek.

Inget är mer traditionellt än lackade ekgolv, men även här finns utrymme för miljöinnovation. Det är golvföretaget Bjelin som ligger bakom innovationen, företaget har redan idag över 2500 tekniska patent för golvteknologier som resursmaximerar tillverkningen.

De kommer inte ofta produktnyheter om lackade ekgolv men i höst lanserades det lackade och härdade ekgolvet. Den bästa nyheten är hållbarheten

Miljövänlig framställning

Efterfrågan växer på miljövänliga golv av hög kvalitet som också klarar hårt slitage. Det är den svenska patenterade härdningstekniken ”Woodura-teknologin” som gör golven tåligare än ett traditionellt framställt ekgolv.

Råvaran används dessutom maximalt och det blir extremt lite spill i produktionen. Jämfört med en vanlig ekparkett kan man producera tio gånger mer golvyta per avverkad ek. Hela kedjan kan kontrolleras och garanteras från innovation till skog och golv ur alla hållbarhetsaspekter.

– Genom innovation och att själva äga och kontrollera alla led i produktionen har vi nått vår vision, att producera stora volymer av hållbara ekgolv, säger Zoran Mihajlovic, VD på Bjelin Sweden AB. Nästa mål är att bli världens största och mest hållbara golvföretag.

Golv som spar på skogen

Råvaran kommer från ekskog i Slavonien i Kroatien som Bjelin brukar i samverkan med Kroatiska staten. Ekarna sågas i sågverk nära skogen och blir till golv i egna fabriker. Bjelin är specialiserade på härdade trägolv. Fiskbensparketten med klickteknik är en internationell “bäst-säljare”. Nu finns samma härdade ekgolv med klickteknik i lackerat utförande.

Företagsgruppens patenterade klickgolvsteknik spar på miljön när man lägger in golvet. Det behövs inte limmas och det går snabbt och enkelt att lägga. Väl på plats håller Bjelins vackra härdade ekgolv betydligt längre än ett traditionellt parkettgolv.

SITE RUN BY NEWSEF.

Adress: Birger Jarlsgatan 18
Postnummer: 11156, Stockholm
E-postadress: info@newsef.com